Plastik Su Şişesi Kullanmanın Doğaya Zararları Nelerdir?
Plastik Su Şişesi Kullanmanın Doğaya Zararları Nelerdir?
Kullanımı son derece kolay ve fiyatı oldukça uygun olduğu için tercih edilen plastik su şişeleri doğaya son derece zarar verir. Üstelik plastik şişelerin doğaya verdiği zarar uzun vadelidir. PET isimli polimerden üretilen plastik su şişelerinin doğada parçalanması beş yüz yılı, tamamen çözülmesi ise yaklaşık bin yılı bulur. Bu kadar uzun süre doğada varlık gösteren plastik su şişeleri parçalanma sürecinde içeriğinde bulunan zararlı maddelerden dolayı doğayı zehirler. Bu durum doğaya önemli ölçüde zarar verir.
Bu zararların en önemli nedeni, plastiğin içinde bulunan BPA’dır. Plastik atıklardan zehirlenen toprak ve su kaynaklarından verim alınması mümkün değildir. Bu denli büyük bir verimsizlik insan yaşamını ve varlığını tehlikelere sürükleyebilir. Bu durum uzun bir süreci kapsadığı için insanların büyük çoğunluğu bu konuyu dikkate almaktan kaçınır. Oysaki gelecek nesillerin de sağlıklı bir doğaya ihtiyacı vardır. İnsanlar için önemli olan toprak ve su gibi yaşamsal kaynakların temiz bir şekilde kullanılması ve korunması hem yaşayan hem de gelecekte yaşayacak olan canlılar için önemlidir.
Plastik Su Şişesi Kullanmanın İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?
Plastik su şişeleri doğa kadar insan sağlığına da zararlıdır. Üstelik doğaya olan zararları uzun vadede insan sağlığına olan zararları kısa vadede ortaya çıkar. Bu nedenle plastik şişe kullanımını azaltmak değil, sonlandırmak gerekir. Plastik şişelerin yapımında kullanılan kimyasal maddeler plastik şişede bulunan suyun kalitesini ve pH değerini olumsuz yönde etkiler.
Plastiğin içeriğinde bulunan BPA; kanser türlerine, kısırlığa, hormon bozukluklarına ve gelişim bozukluklarına yol açabilen zararlı bir maddedir. Bu zararlı maddeler nedeni ile plastik şişelerde sunulan suların kalitesinin yanı sıra tadı ve aroması da bozulur.
Su tüketimi insan sağlığı için oksijen kadar önemlidir. Vücut sistemlerinin düzenli bir şekilde çalışması alınan su ile sağlanır. Günde ortalama 2,5 litre su tüketmek önemlidir. Fakat tüketilen suyun olumsuz koşullarda bulunan sulardan temin edilmesi bir süre sonra sağlığın bozulmasına neden olabilir. Hem insan sağlığının hem de doğanın canlılığının devamı için plastik su şişesi kullanımının bireysel olarak yok edilmesi ile büyük işler başarmak mümkündür.
Plastik Su Şişesi Kullanımı Nasıl Azaltılır veya Yok Edilir?
Plastik su şişelerinin kullanımını azaltmak için öncelikle bu şekilde satılan suları almamak gerekir. Cam şişelerde sunulan sular almak veya evden çıkmadan önce çelik ya da cam matara ile çantanıza su almak, bu yolda atacağınız ilk adımdır. Satın alınan plastik su şişesi miktarında yaşanan düşüş, plastik su şişesi sunulmasını engeller veya sayısını azaltır. Bu gibi eylemleri sadece taşınabilen ürünlere değil ev ve ofislere alınan sulara da uygulamak mümkündür.
Ev ve ofis kullanımı için plastik damacana tercih etmek yerine, su arıtma cihazları kullanmak daha faydalı olur. Bu kadar basit bir çözüm ile piyasadaki plastik su şişesi kullanımının arz talep oranını değiştirebilirsiniz. Aynı çözümlerin birden fazla kişi tarafından uygulanması toplumda farkındalığa ve bilinçlenmeye yol açar.