x
sadsad x
asdasd
Su ve Mineraller Arasındaki İlişki / Mineral Nedir?

Su ve Mineraller Arasındaki İlişki / Mineral Nedir?

04 Nisan 2019

Su; insan, hayvan ve doğal yaşam için en vazgeçilmez kaynaklardan birisidir. İnsan sağlığı açısından da günlük düzenli tüketilmesi gereken suyun kalitesine etki eden birçok faktör bulunur. pH değeri yanı sıra içeriğinde yer alan potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerde suyun asidik değerini düşürür. Asidik değeri düşen su, alkali sudur ve insan sağlığı açısından faydalıdır. 

Su tüketiminde suyun kalitesi herkesin önem vermesi gereken bir konudur. Şişelenmiş sularda suyun geçirdiği işlemler ve mineral değerine bağlı olarak da kalitesi değişebilir. Bu sebeple içme sularının mineral değerleri birbirinden farklıdır. Suyun hem tadı hem de kalitesi üzerinden etkin bir şekilde rol oynayan unsur da bu mineral değerleridir. Mineraller doğal suların içerisinde kendiliğinden bulunurken içme sularına ise sonradan eklenir. Şimdi mineral nedir sorusuna da kısaca yanıt verelim.

Mineral Nedir?

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için olmaz olmaz bir yere sahip olan mineraller, aynı zamanda suyun çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yaşam kaynağı olan suyun içerisinde hayati önemi bulunan birçok mineral bulunur. Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücudumuz için hayati önemi olan mineraller suda doğal olarak bulunmaktadır.

Mineralli Su Nedir?

Mineralli su nedir sorusunu soranlar sıklıkla da mineral ne demek diye merak ederler. Türkçeye Fransızcadan geçen bu kelime, yeraltından ya da yüzeyinden elde edilmiş her türlü inorganik madde anlamındadır.

Mineralli su; kaynağından elde edildiği anda içerisinde belli bir miktarda mineral içeriği olan sulardır. Eğer mineral içeriği 50 mg/L’den az ise çok düşük mineralli su, mineral içeriği 500 mg/L’den az ise düşük mineralli ve 1500 mg/L’den fazla ise zengin mineralli sular olarak nitelendirilir. Mineral miktarı 250 mg/L’den fazla olan sulara ise maden suyu denilir. Mineralli sular, insan vücudunun ihtiyacı olan mineralleri içerir. 

Mineralli suları şu şekilde sınıflandırabiliriz:

  • Sodyumlu sular: 200 mg/l üzerinde sodyum içeren sulardır.

  • Kalsiyumlu sular: 150 mg/l üzerinde kalsiyum içeren sulardır.

  • Magnezyumlu sular: 50 mg/l üzerinde magnezyum içeren sulardır.

  • Klorürlü sular: 20 mg/l üzerinde klorür içeren sulardır.

Sudaki mineraller içerisinde eser miktarda bulunan diğer elementler ise demir, iyot, florür, selenyum, bakır ve çinkodur. Ayrıca yeraltı kaynaklı karbondioksit, hidrojen, sülfür ve radon gibi gazlarda mineralli sular içerisinde çözünmüş halde bulunabilir.

Alkali yani diğer adıyla bazik sular mineral açısından oldukça zengindir. Sıklıkla merak edilen alkali su nedir sorusuna pH değeri ile cevap verebiliriz. Suyun pH değeri 7’nin altındaysa bu sular asidiktir. pH değerleri 7 olan sular nötr ve pH değerleri 7’den fazla olan sular da alkali su olarak tanımlanır. Kısacası alkali su ne demek sorusuna 7’nin üzerinde hidrojen bulunan sulardır şeklinde cevap verilebilir. Günümüzde alkali sular evde de elde edilebilir. Alkali su arıtma cihazı ile kolayca sağlıklı ve içilebilir alkali su elde edersiniz.

Doğal Mineralli Su Nedir?

Doğal mineralli sular; suyun çevrimi sırasında yerin altında meteorolojik sularla magma kaynaklı olan suların farklı oranlarda karışmasıyla oluşur. Doğal bir süreç içerisinde yerin altında farklı şekillerdeki rezervuarlarda bu mineralli sular depolanır. Çok çeşitli sebeplerle ve kendiliğinden yeryüzüne çıkarak doğal mineralli suları oluştururlar.

Mineralli sular doğal oluşum süreçlerinde; atıklar, gübreler, sanayi maddeleri ya da kanalizasyon gibi kirleticilerden etkilenmezler. Doğal mineralli sular hem kimyasaldır hem de bakteriyolojik açıdan temiz sulardır.

Minerallerin Faydaları Nelerdir?

  • Vücuttaki şeker oranını dengeler.

  • Hayati organların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.

  • Vücudun her açıdan gelişimini sağlayabilmesi için mineraller önemli faydalar sağlar.

  • Bu yüzden mineraller vücudu çeşit çeşit hastalıklara karşı koruma görevini üstlenirler.

  • Mineraller, sinir sisteminin dengelenmesinden tutun, vücuttaki oksijen dengesine kadar pek çok şeyden sorumludurlar.

Su Nedir?

Su nedir sorusuna yaşam için en gerekli elementtir denilebilir. En küçük organizmalardan en büyük varlıklara kadar, bütün biyolojik yaşamı su ayakta tutar. Dünyamızın %70’ini ve vücudumuzun da %75’i kadarını su oluşturur.

Su iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşur. H2O saf suyun bileşenidir. Saf suya en yakın örnek ise yağmur suyudur. Ancak canlılar için saf sular içilebilir sular değildir. Suyun içilebilir ve sağlıklı olması içinde taşıdığı minerallerle alakalıdır. Yani içilebilir sularda çeşitli minerallerin bulunması gerekir. 

Sudaki Mineraller Nelerdir?

Kalsiyum: Kasların kasılıp gevşemesinde, kemik ve iskelet sağlığında, dişlerin oluşumunda önemli rol oynar. Kalsiyum eksikliğinde kas seğirmeleri, kasılma sorununa bağlı hareket güçlüğü gibi sorunlar görülebilir.

Magnezyum: Vücudun yaşam için enerji üretmesi gerekir. Bunun için metabolizmanın birçok kimyasal olayı gerçekleştirebilmesi gerekmektedir. Bu olayların tümünde magnezyumun kilit rolü bulunur. Kısaca magnezyum olmadan vücutta enerji üretimi mümkün değildir. 

Potasyum: Potasyum, vücuttaki sodyum ile işbirliği yaparak vücudun su ve elektrolit dengesini sağlar. Kalp ritminin düzenlenmesini sağlayarak hayati bir rol üstlenir. Ayrıca potasyum tansiyonun dengelenmesinde hatta yüksek olan tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. 

Florür: Kemik ve diş sağlığında faydalı etkilere sahiptir. Ancak suda yüksek oranda bulunması istenmez. Yüksek florlu sular florozis hastalığına sebep olabilir.

Sodyum: Vücuttaki su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında görevli en önemli mineraldir. Hücrelerden kana ya da kandan hücrelere madde geçişi sodyum sayesinde düzenlenmektedir. Özellikle yaz aylarında terleme ile vücuttan sodyum kaybı olmaktadır. Çok fazla sodyum atılırsa tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı bayılmalar, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Sodyum başta tuz olmak üzere hemen her besinde bulunur. Fazla sodyum alımı da; ödeme, tansiyonun yükselmesine ve böbreklerde fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Günlük 2-3 gram sodyum ihtiyacımız vardır. Su, çok az miktardaki sodyum içeriğiyle sodyum alımına çok fazla bir katkı yapmamakta ancak su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.

Mineralli Suyun Faydaları

Vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin bir kısmı içme suyundan karşılanır. Bu nedenle sudaki minerallerin korunması oldukça önemlidir. Bu mineraller sayesinde;

  • Diş ve kemik yapısı sağlıklı olur.

  • Kalp düzenli çalışır.

  • Kas fonksiyonları ideal olur.

  • Kan dolaşımı hızlanır.

  • Üremedeki sorunlar azaltılır.

  • Böbrek ve bağırsaklar daha düzenli çalışır.

  • Hücreler korunur.

  • Su çok daha lezzetli olur.

  • Dolaşım ve sinir sistemi en iyi şekilde çalışır.

Suda yer alan bu minerallerin en iyi şekilde korunması için, kaliteli bir su arıtma makinesi ile suyun arıtılması gerekir. Böylece su hem sağlıklı hem de sağlıklı hale gelir. Eğer kullanılan su arıtma cihazı gerektiği gibi çalışmazsa, sağlıklı olmaya çalışırken çok büyük sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle güvenilir bir cihaz seçimi yapılması gerekir. Su arıtma cihazı alacağınız zaman size rehber niteliği taşıyacak olan su arıtma cihazı tavsiye başlıklı yazımıza göz atabilir ve sizin için en ideal su arıtma cihazını satın alabilirsiniz.

Su ve Mineraller Ne İşe Yarar?

Su ve mineraller ne işe yarar sorusuna cevap verirken minerallerin hayat için önemini vurgulamak önemlidir. Canlı yaşamanın temeli olan suda minarelerin bulunması sağlık açısından fayda sağlar. Canlı metabolizmasında vitamin ve minareler hayati önem taşır. Gelişme ve büyümede oldukça etkili olan mineraller suda en saf halleriyle bulunabilir. Sudaki mineraller sağlık açısından çok faydalıdır. İnorganik kristalleşmiş katı maddeler olarak tanımlanan mineral özel bir kimyasal bileşene sahiptir. Su ve mineraller bir araya geldiğinde sağlık açısından mükemmel bir karışım ortaya çıkar. Su ve mineraller canlıların gelişim ve büyümesinde oldukça etkilidir.

Mineralli Su Ne İşe Yarar?

İnsanların sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için doğal ve sağlıklı besinlere ihtiyaçları vardır. Çünkü bunlar gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlarlar. Ancak bazı mineralleri ise mineralli sular vasıtası ile almak mümkün olur. Mineralli suların içerisinde magnezyum, kalsiyum, sodyum, klorür, bikarbonat ve sülfür bulunur. Eser miktarda ise flor, potasyum ve iyot da vardır. 

Mineralli su faydaları açısından insan için gerekli bir unsurdur. Mineralli sular, vücudun ihtiyacı olan hem sıvı hem de mineral eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olur. Bu şekilde yaşam desteği sağlarken sağlığınız da korur. Mineralli sular, bazı hastalıkların tedavisinde de etkilidir. 

Su ve Mineraller Vücudumuzda Ne Olarak Görev Yapar?

Su ve mineraller vücudumuzda ne olarak görev yapar sorusuna, su ve mineraller insan vücudunda gelişim ve büyüme odaklı görev alır şeklinde cevap verebiliriz. Düzenleyici ve koruyucu görevleri vardır. Su ve minerallerin görevi vücudun düzenli ve dengeli çalışmasını, bağışıklığının yüksek olmasını sağlamaktır.

Su ve Minerallerin Vücudumuza Faydaları

Su ve mineraller vücudun düzenlenmesi ve korunmasında önemli etkiye sahiptir. Su ve minerallerin vücudumuza faydaları oldukça fazladır. Toksinlerin vücuttan atılmasından bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hatta yaşlanmayı geciktirmeye kadar birçok faydası bulunur.

Su Arıtma Cihazı Mineralleri Azaltır mı? 

Sağlıklı su içme amacıyla kullanılan su arıtma cihazının vücuda yararlı olan mineralleri azaltacağından korkulur.

Oysaki su arıtma cihazı ile ilgili ortaya çıkan bu düşünce tamamıyla yanlıştır. Eğer kaliteli ve güvenilir firmalardan su arıtma sistemi tedarik edilirse, bu tür sorunlarla karşılaşılmaz. Bu nedenle hayati önem arz eden kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko gibi mineralleri koruyan bu su arıtma makinelerini kullanmak, insan sağlığı için büyük avantaj sağlar.

Eğer henüz bir su arıtma cihazına sahip değilseniz, satın alma işlemi öncesinde saygın firmaların sunduğu güvenilir cihazlar hakkında bilgi edinmeniz faydalı olur.

Faydalı Mineraller İçeren Su İçin Arıtma Cihazı Seçimi

Su arıtma sistemi seçimi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken çok sayıda nokta vardır. Bunların başında güvenilir ve saygın firmaların ürünlerinden satın alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Böylece hem kaliteli markalara yönelmiş olursunuz, hem de satış sonrası hizmetlerden yararlanmanız daha kolay olur.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, su arıtma cihazını kullanacağınız yerdir. Kullanılacak olan yere ve amaca göre, cihazın sahip olması gereken nitelikler değişiklik gösterir. Örneğin; ev tipi su arıtma cihazı ile endüstri tipi su arıtma cihazı arasında büyük fark vardır.

Ayrıca cihazın seçimi büyük oranda şebeke suyunun durumuna da bağlıdır. Bu nedenle öncelikle su analizi yapılmalıdır. Bu noktada su arıtma cihazı teknik servisinden destek alabilirsiniz. Bazı bölgelerde ise su basıncı düşük olduğu için pompalı su arıtma cihazı kullanılması gerekir. Aksi halde cihaz randımanlı çalışmaz.

Su ve Mineraller Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Su ve Mineraller Hangi Besinlerde Bulunur?

Su ve mineraller hemen hemen her besinde bulunur. Özellikle mineral bakımından yüksek besinler de vardır.

Su ve Mineraller Tüm Besinlerde Bulunur mu?

Su ve mineral içeriği her besinde bulunur.

Suda Kaç Tane Mineral Vardır?

Kalsiyum, magnezyum, demir, nitrat, flor, çinko ve sodyum içme suyunda bulunan minerallerdir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.