x
sadsad x
asdasd
TDS Nedir? Nasıl Ölçülür?

TDS Nedir? Nasıl Ölçülür?

23 Mart 2019

TDS Nedir?

Su içerisinde çözünmüş katıların varlığı ile maddesel olarak bize bilgi verir. Bazı su arıtma cihazı satan firmalar ve şahıslar TDS metre ölçüm cihazları ile vatandaşa yanlış bilgiler vermektedir. Hatta bazıları telefonla randevu alıp "suyunuzun ücretsiz analizini yapacağız" diyerek TDS cihazı ile ölçüm yapıp elektroliz cihazı ile suyu bulanıklaştırarak analiz yaptıkları zannetmedikler ya da halkı bu şekilde kandırmaya çalışmaktadırlar. TDS cihazı suda bir analiz yapmaz, sadece çözünmüş katı maddelerin miktarı hakkında bilgi verir. PPM (past part million) milyon da bir konsantrasyon cinsinden toplam çözünmüş katı madde miktarını verir. Reverse osmosis cihazları aynı zamanda suyu saflaştırıcı cihazlardır. Temiz su kaynağı bulmak gitgide güçleşiyor, reverse osmosis sistemleri de gelecekte temiz su elde etmek için vazgeçilmez yöntemlerden biri olacaktır.

İçme suyunun önemine oldukça vurgu yapıldığı bu günlerde TDS nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkar. En basit haliyle bu sorunun cevabı ise sıvı, katı ya da gaz halde bulunan bir maddenin başka bir maddeyle etkileşim içerisine girmesi sonucu çözünmesiyle ortaya çıkan toplam miktar olarak ifade edilebilir.

Ölçüm yapılarak suyun TDS değeri belirlenir. Bu değer ise suyun kalitesinin ortaya çıkarılması konusunda oldukça ideal bir ölçüm olarak kabul edilir. Bu nedenle su arıtma teknolojileri alanında yapılan gelişmelerin ne kadar başarılı olduğunun anlaşılabilmesi adına TDS seviyeleri belirlenir. Siz de TDS hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler arasındaysanız şu an doğru yerdesiniz. Yazının devamını okuyarak merak ettiğiniz konularla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

TDS Açılımı Nedir?

Suyun kalitesini belirlemede oldukça önemli bir rol oynayan TDS nedir sorusunun yanı sıra TDS açılımı nedir sorusu da merak edilen konular arasında kendine yer bulur. “Total Dissolved Solids” olarak ifade edilen TDS açılımı, dilimizde ise toplam çözünmüş mineral değeri miktarı şeklindedir. Bu minerallerin başlıcaları ise tuzlar, mineraller, organik ve inorganik canlılardır.

TDS Nasıl Ölçülür?

TDS nasıl ölçülür, sorusuna kısaca şu şekilde cevap verebiliriz. Suyun içerisindeki çözünmüş maddelerin tamamının ölçülebilmesi işlemini gerçekleştirebilmek için buna özel tasarlanmış olan ölçüm cihazlarından yararlanmamız gerekir. Bu noktada dijital olarak hazırlanmış olan cihazlardan yararlanarak ölçüm yapmak aslında oldukça kolaydır. Ölçüm işlemlerinin ardından elde edilen değerin ne ifade ettiğini anlamak da oldukça önemlidir. Bu nedenle TDS değerleri konusunda bilgi sahibi olmak ve ideal aralıkları öğrenmek gerekir. El tipi TDS metreler reverse osmosis cihazı olanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Burada çeşme suyundan numune alınarak TDS miktarı saptanır, cihazın çeşmesinden alınan su ile de ikinci TDS değeri tespit edilir. Çeşme suyu TDS değerinden cihaz çeşmesindeki TDS değerini çıkarıp çeşme suyundaki TDS değerine böldüğümüz vakit cihazın verimini bulmuş oluruz. Bu verim ilk başlarda %90-99 oranlarında iken zamanla düşmeye başlayacaktır. Suyunuzda ağır metaller, toksik materyaller gibi kirletici maddeler yoksa membran değişimini %50 verim kaybı gerçekleşene kadar bekletebilirsiniz.

TDS Metre Nedir?

Sudaki TDS miktarının ölçülebilmesi için TDS metre gibi özel olarak tasarlanmış cihazlardan yararlanmak gerekir. Bu aşamada ister istemez TDS metre nedir sorusu da gündeme gelir. Suyun içerisindeki TDS miktarının ölçülmesi için tasarlanmış olan bu cihaz, suyun kalitesini belirlemede bize kolaylık sağlar. Bu cihaz sayesinde suyun arıtıldıktan sonra bile içmek için ideal olup olmadığını anlayabilmemiz mümkün olur.

TDS Metre Fiyatları

Suda çözünmesi sonucu ortaya çıkan çözeltilerin toplam miktarını ölçen TDS metre fiyatları, cihazın sahip olduğu özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Suyun faydalı veya zararlı olup olmadığı konusunda bizi bilgilendiren bu cihazın çok çeşitli modelleri bulunur. Kullanım kolaylığı, pratikliği, kalitesi, teknik detayları gibi unsurlar fiyatlar üzerinde etkili olur. Bu nedenle üstün kalitede cihazlara mümkün olan en uygun fiyatlarla ulaşmaya çalışmak daha doğru olur.

TDS Metre Önerileri

Güvenli ve sağlıklı su tüketimi için TDS değerini bilmemiz gerekir ve bu noktada TDS metre önerilerine göz atarak ideal seçeneklerden yararlanmamız bize avantaj sağlar. Böylece elimizin altında suyun TDS değerini ölçmemize imkân tanıyan cihazlar bulunur ve her daim kaliteli su içmek mümkün olur. Bu cihazların detaylı özelliklerine bakabileceğimiz gibi fiyatlar hakkında da bilgi sahibi olabiliriz. TDS metre fiyatları alternatiflerinin karşılaştırarak karar vermek doğru olur. Bu aşamada TDS metre özellikleri seçeneklerinin ihtiyaçları karşıladığından emin olmak gerekir.

TDS Değeri Kaç Olmalıdır?

TDS ne demek sorusunun cevabı kadar TDS değeri kaç olmalıdır sorusunu da dikkate almak gerekir. Bu değerlerin ne anlama geldiğini bilmediğimiz takdirde ölçüm cihazından alacağımız bilgilerin bize pek bir faydası olmaz. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre TDS değerlerine karşılık gelen durumlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • 30’den az ise mükemmel
  • 30 ile 60 arasında ise iyi
  • 60 ile 90 arasında ise makul
  • 90 ile 120 arasında ise kötü
  • 120’den yüksek ise kabul edilemez

Bu değerler üzerinden ölçümünü yapmış olduğumuz suyun kalitesini belirleyebiliriz.

İçme Suyu TDS Değeri Kaç Olmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Doğayı Koruma Ajansı (EPA) tarafından yapılan öneriler incelendiğinde içme suyu TDS değeri kaç olmalıdır sorusuna yanıt bulmak oldukça kolaydır. Yapılan önerilere göre içme suyu için maksimum değer 60 mg/L (60 ppm) olmalıdır.

Ancak yapılan ölçümlerin mevsimlere göre farklı sonuçlar verebileceği de unutulmamalıdır. Suyun TDS değeri kaç olmalı sorusunun cevabını bildiğimiz takdirde rahatlıkla elde ettiğimiz ölçüm sonuçlarına göre suyun kalitesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Giriş suyu TDS değerleri mevsimsel olarak da farklılık gösterebilmektedir. Baraj, göl, nehir gibi yüzeysel sular yaz aylarında buharlaşarak içerisindeki toplam çözünmüş katı madde konsantrasyonu otomatik olarak artar. Yeraltı sularından elde edilen sularda da mevsimsel olarak farklılıklar yaşanabilmektedir. TDS değerleri kıyaslanırken mevsimsel değişimler de göz önüne alınmalı cihaz verimi giriş suyu TDS değerleri TDS metre ile ölçülerek kontrol edilmelidir.

Su Arıtma Cihazının TDS Değeri Kaç Olmalıdır?

Günümüzde içme suyunun kaliteli olmasına önem verildiği için yaşam alanlarında su arıtma cihazı kullanımı oldukça yaygındır. Bu tür cihazlardan verim almak da çok önemlidir. Kaliteli ve güvenilir bir su arıtma cihazının TDS değeri kaç olmalıdır sorusu da öne çıkan konulardandır. Bu aşamada TDS ölçümlerinin maksimum 60 mg/L (60 PPM) olması idealdir. Ayrıca suyun pH değeri de dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. 7,2 ile 8,5 arasında olan pH değeri kabul edilebilir durumdadır.

Arıtma Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Arıtma suyun kalitesi nasıl anlaşılır, şu şekilde açıklanabilir. Bu aşama yine TDS ölçüm cihazlarından yararlanabiliriz. Dijital olan cihazların yanı sıra manuel çalışan modeller de mevcuttur. Ancak kolay ve pratik kullanım için dijital olanlar rahatlık sunar. Bu ölçümler sonrasında arıtma su TDS değeri kolaylıkla elde edilir.

pH Ölçüsü ile TDS Arasındaki Temel Fark Nedir?

Merak edilen bir diğer konu ise pH ölçüsü ile TDS arasındaki temel fark nedir sorusunun cevabıdır. TDS suyun içerisindeki çözünmüş maddelerin tamamının miktarını belirtir. Yani suyun iletkenlik değerini gösterir. Bu değer sayesinde suyun sertlik durumu hakkında net bilgi elde edilir. pH seviyesi ise maddedeki asit nitelikli iyonların yoğunluğuyla ilgilidir. Bu iyonlar su içerisindeki güvenli olan ve olmayan maddeleri kapsar. pH ideal seviyede ise suyun iyon bakımından güvenli olduğunu biliriz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.